PiCoDe Project-Product-Promotion. International Collective for Design
Proje Ürün Promosyon Uluslararası Tasarım Kolektifi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Doç. Bilge Kınam’ın Görsel İletişim Tasarımı Bölümü adına 2020 yılından beri yürütücülüğünü yaptığı Proje – Ürün – Promosyon. Uluslararası Tasarım Kolektifi adlı Erasmus+ KA203 Uluslararası Proje 2023 Ocak ayında tamamlanmıştır. Erasmus+ programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Erasmus+ KA203 no.lu Proje – Ürün – Promosyon. Uluslararası Tasarım Kolektifi projesi (Project-Product-Promotion International Collective For Design) çeşitli yaratıcı uzmanlıklardan tasarımcıların ortak işbirliğine dayalı yeni bir öğretme ve öğrenme yöntemidir. Polonya’dan Lodz Teknoloji Üniversitesi’den Marta Miaskowska’nın koordinatörlüğünde, Portekiz’den Sanat ve Tasarım Yüksek Okulu ESAD’dan Jeremy Hugh Aston ve Marta Varzim Miranda (Escola Superior de Artes e Design), İspanya’dan La Rioja Yüksek Tasarım Okulu ESDIR’den Mónica Yoldi López (Escuela Superior de Diseño de La Rioja), ABD’den Yaratıcı Sanatlar Okulu CCS’den Melanie McClintock (College of Creative Arts) ve Türkiye’den Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’den Bilge Kınam’ın ortaklık oluşturulmuştur. Tamamlayıcı disiplinler içinde diğer yaratıcı insanlarla işbirliği yapmayı, yeni bir ürün yaratmayı ve uygulamayı ve onun tanıtımını ve dağıtımını destekleyen Picode projesi Sanat ve tasarım üniversitelerinin gelecekteki mezunlarını yeni istihdam fırsatlarına ve girişimcilik piyasasına hazırlamayı amaçlamıştır.
Polonya, Portekiz, ABD ve Türkiye’den bir grup öğrencinin katılımıyla 2020 ile 2022 yılları arasında mültidisipliner yaklaşım ile tasarım atölyeleri ve sergiler düzenlenmiştir. PiCoDe, öğrencileri etkili profesyonel işbirliğine hazırlamak ve işgücü piyasasındaki değerlerini artırmak amacıyla yenilikçi yöntemlerin uygulanacağı ile tasarım atölyelerini kapsamaktadır. Sanat ve tasarımın farklı disiplinlerde eğitim gören öğrencilerle yapılan 14 çalışma gününü kapsayan atölyeler, pazara yeni bir tasarım ürünü ortaya çıkması amaçlanmıştır.
PiCoDe metodolojisinin uygulandığı uluslararası tasarım atölyeleri, ilk olarak Ekim 2021 yılında Lodz Teknoloji Üniversitesi, Malzeme Teknolojisi Tekstil Tasarımı Fakültesi’nde, ikinci atölye Mayıs 2022’de Sanat ve Tasarım Yüksek Okulu ESAD’da ve son atölye Eylül – Ekim 2022’de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde başarı ile gerçekleşmiştir. Uluslararası disiplinler atölyeleri; bilgilendirme, bağlamsallaştırma, kavramsallaştırma, fikir ve tasarım konsepti aşamaları, gerçekleştirme bağlamında ele alınmıştır. Tasarım atölyelerinde yaratılacak endüstriyel ürünün yerel malzemelerden ve kaynaklardan tasarlanması amaçlanmıştır. Polonya, Portekiz ve Türkiye’de gerçekleşen iki haftalık çalıştaylar, kentin kültürel dokusunu kentin yerel malzemesi ile bütünleştiren bir endüstriyel ürün tasarımları prototipleri hazırlanmıştır. Her ülkede gerçekleşen tasarım atölyelerinde çıkan eserler çalıştayın bitiminde halka açık olarak bir galeride sergilenmiştir. Çalıştaylardan elde edilen deneyimler, yeni eğitim yöntemini tanımlamanın temeli oluşturmuştur.